top of page
Masa corpurilor

 

Masa unui corp sau a unei particule este una din cele 7 mărimile fizice fundamentale. Masa se definește ca o mărime ce determină măsura inerției unui corp sau particulă, determinabilă la nivel macroscopic și măsurată, de asemenea, macroscopic. Totodată, masa, prin intermediul masei atomice este legată de cantitatea de substanță conținută într-un corp sau sistem fizic închis. Masa este o mărime fundamentală, scalară și extensivă; pentru sistemele fizice macroscopice are caracter de mărime globală. A nu se confunda cu greutatea unui corp, care este oforță.

     

Simbolul masei este litera minusculă "m", iar unitatea sa de măsură, în Sistemul Internațional (SI) este "1 kilogram", sau exprimat simbolic și comun, "1 kg". Formula corespunzătoare celor de mai sus este:

 

 

Alături de lungime și timp, masa reprezintă una din cele trei măsuri fundamentale sau esențiale din mecanică.

Densitatea

 

Densitatea (sau mai exact densitatea de masă, numită și masă specifică) este o mărime fizică folosită pentru descrierea materialelor și definită ca masa unității de volum. Astfel, densitatea unui corp este egală cu raportul dintre masa și volumul său. Unitatea de măsură în Sistemul Internațional pentru densitate este kilogramul pe metru cub (kg/m³)

Densitatea se notează de obicei cu litera grecească  (ro) 

 

Temperatura

 

Temperatura este proprietatea fizică a unui sistem, prin care se constată dacă este mai cald sau mai rece. Astfel, materialul cu o temperatură mai ridicată este mai cald, iar cel cu o temperatură joasă mai rece. Ea indică viteza cu care atomii ce alcătuiesc o substanță care se mișcă, în cazul încălzirii viteza lor crescând. Oamenii de știință afirmă că la o temperatură extrem de scăzută, numită zero absolut, atomii sau moleculele și-ar înceta mișcarea complet

Temperatura este un parametru fundamental de stare care caracterizează starea termică a unui corp, mai exact, starea de echilibru termodinamic.

 

Mărimi fizice

    Proprietatile corpurilor pot fi calitative si cantitative.

Marimile fizice caracterizeaza proprietalie cantitative ale corpurilor.

Marimile fizice pot fi: fundamentale sau derivate. Marimile fizice derivate se definesc cu ajutorul relatiilor fizice sau a legilor in functie de marimie fundamentale (ex: kilogram, secunda, metrul,etc).

Marimile fizice pot fi scalare si vectoriale.

Marimile scalare sunt marimile caracterizate complet printr-un numar, numit valoare numerică. ex: masa, densitatea, volumul, temperatura, caldura, etc.

 

© 2014 by „Pompiliu Marcea” Tîrgu Jiu School. Proudly created with Wix.com

  • w-facebook
  • Twitter Clean
  • w-googleplus
  • w-youtube
bottom of page